صفحه نخست باید مشتمل بر امور ذیل باشد
1. عنوان مقاله
2. نام نویسندگان در پاورقی عنوان مقاله همراه با بیان سمت آنها و ایمیل آنها باید بیان شود.
3. چکیده
4. کلیدواژه
2. عنوان را ناظر به مسأله تحقیق خود انتخاب کنید. برای نوشتن عنوان مقاله، روی پرسش اصلی مطالعه خود متمرکز شوید تا خواننده از اصل مسأله شما مطلع شود.
3. عنوان مقاله باید حتیالامکان در برگیرنده واژگان کلیدی تحقیق شما باشد.
4. باید از انتخاب عنوان عام و کلی پرهیز کنید. در هر شرایطی از اخذ انتخاب عنوان تکراری پرهیز کنید.
5. عنوان باید رسا باشد. لذا از به کار بردن واژههای نامأنوس،اکیداً خود داری کنید.
6. اختصار در عنوان، در شرایط مساوی یک امتیاز محسوب میشود. البته نباید درستی و دقت را فدای اختصار و ایجاز کنید. معمولاً تعدادکلمات عنوان بین سه تا هشت کلمه است.
7. . اخذ پاسخ مسأله در عنوان، شایسته نیست. از به کار بردن کلماتی که نشانه تعصب و یا باعث برانگیختن احساسات است بپرهیزید.
8. در عنوان مقاله در ابتدای تحقیق میتوانید یک «عنوان کاری» انتخاب کنید و پس از تأمل و دقت کافی در پایان مرحله نگارش مقاله میتوانید آن را به «عنوان نهایی» تبدیل نمائید.
1. چکیده، ریز نگاری از مقاله است. باید تنها با استفاده از نسبت کوچکی از کلمات متن مقاله، عصاره مطالعه خود را با تأکید بر جنبههای مهم و جدید آن بیان کنید. لذا چکیده باید دقیقاً منعکس کننده محتویات مقاله باشد و نباید هیچ تضادی بین متن مقاله و چکیده وجود داشته باشد.
2. اجزای یک چکیده معمولاً شامل
· تصور شما از مسأله
· دلیل نوشتن مقاله و بیان مشکلی که آن را حل کردهاید.
· نظریات گوناگون در اینباره
· روش حل مسأله
· بیان ادله و شواهد.
· نتایج و یافتهها، پیامدها و کاربردهای تحقیق است.
3. چکیده مقاله معمولاً بین 120 تا 250 کلمه است. در این بین، اکثراً همه کلیدواژههای مقاله به کار گرفته میشود.
4. مراقب باشید چکیده مقاله به مقدمه مقاله تبدیل نشود همچنین در آن به مآخذ ارجاع ندهید و هرگز در نوشتن چکیده از بیان خطابی استفاده نکنید. از ذکر مثال، توضیح مفهومی خودداری کنید.
1. کلیدواژه، نمای کلی مقاله را در ذهن محقق نشان میدهد لذا با نگاهی به کلیدواژهها این نمای کلی باید به خواننده نیز منتقل شود.
2. دقت در انتخاب کلمات در بخش کلیدواژه به شما اطمینان میدهد که مقاله شما در پایگاههای الکترونیکی اطلاعرسانی پژوهشی به درستی نمایه خواهد شد و سایر محققان به آسانی میتوانند مقاله شما را بیابند.
3. کلیدواژهها باید با واژههای اصلی عنوان و مسأله تحقیق و تا حد امکان با سرفصلهای مقاله تناسب داشته باشد و در مجموع مسأله خاص مقاله را به خوبی نشان دهند.
4. کلیدواژگان مقاله شما نباید آنقدر عام باشد که مقالههای دیگر را نیز پوشش دهند و نه آنقدر خاص باشد که بخشی از گزارش تحقیق شما را نمایندگی نکند.
5. کلید واژگان معمولا بین 3 الی 5 کلمه می باشد.
1. معمولاً داوران مقالات علمی از مقدمه (و نتیجه) در رد یا قبول مقاله کمک بسیاری میگیرند لذا برخی از صاحبنظران مقالهنویسی پیشنهاد میکنند حدود نیمی از زمان نوشتن مقاله، به نگارش مقدمه (و نتیجه) اختصاص یابد.
2. هدف اساسی یک مقدمه حرفهای در مقاله، پاسخ به پرسشهایی از این قبیل است:
· این تحقیق چه اهمیتی دارد؟
· چه کسانی از آن بهرهمند میشوند؟
· چه نیازی به دانستن و حل مسأله داریم؟
· چه خلأیی در دانش وجود دارد که این تحقیق قرار است آن را پر کند و خلاصه اینکه چرا لازم است این پژوهش انجام شود.
3. یک مقدمه خوب شامل
· پیشینه تحقیق
· ضرورتها
· روش
· ساختار
· مباحث و منطق حاکم بر فصول تحقیق است.
4. بهطور کلی میتوان گفت مقدمه باید کوتاه باشد. برخی پیشنهاد میکنند طول مقدمه حداکثر دو صفحه و یا یک ششم کل مقاله باشد (هر کدام که کمتر است). توجه کنید که مقدمه طولانی، خسته کننده است و مقدمه خیلی کوتاه هم نمیتواند علت انجام تحقیق را تبیین کند.
5. سیر ارائه مطلب در مقدمه از عام به خاص است یعنی نویسنده، مطلب را از جنبههای کلی شروع میکند و رفته رفته به قسمتهای اختصاصیترمیپردازد تا در نهایت لزوم انجام مطالعه را برای تکمیل آنچه تاکنون انجام شده روشن نماید. در واقع مورد اخیر همان هدف تحقیق است.
1. تنها زمانی دست به کار نگارش بدنه مقاله خود شوید که مطمئن هستید مسأله پژوهش خود را حل کردهاید و یا حداقل احساس میکنید تا حدود زیادی بر ابعاد گوناگون مسأله تحقیق خود تسلط یافتهاید.
2. هر عبارت در متن مقاله شما باید مستند به منابع معتبر و یا مستدل به برهان موجه باشد. مطمئن شوید هیچ «مهمان ناخوانده» یعنی عبارتی که نه مستند است و نه مستدل در بدنه مقاله شما راه نیافته است.
پس از نوشتن پیشنویس مقاله، عبارتهای آن را با توجه به این نکته بازبینی کنید. بهتر است هر عبارتی که در درستی استناد و یا استدلال آن شک دارید، از متن خود حذف کنید.
3. سعی کنید با کمترین کلمات، بیشترین محتوای علمی را در راستای حل مسأله تحقیقتان ارائه دهید. بنابراین از تکرار مطالب بهطور جدی بپرهیزید و از آوردن مطالبی که مطمئن نیستید با مسأله تحقیق شما مربوط شود، اجتناب کنید. ( مبادا متهم به آب بستن به مقاله خود شوید)
1. پاراگراف، مقداری از یک متن است که فقط یک موضوع را بیان میکند. هر پاراگراف را با یک جمله اصلی شروع کنید. این جمله باید حاوی ایده اصلی پاراگراف شما باشد. در ادامه این موضوع اصلی را با تعدادی جملههای توضیحی بسط دهید. در هر پاراگراف هر جمله باید ادامه منطقی جمله و یا جملههای قبلی باشد. همچنین استفاده از کلمات و یا عبارتهای ربطی بین جملههای پی در پی یک پاراگراف هم به روانی متن شما کمک میکند. اما در انجام این کار باید دقت و ظرافت خاصی به خرج دهید.
2. گرچه نمیتوان اندازه مشخص و قطعی برای تعداد کلمات یک پاراگراف تعیین کرد اما توصیه میشود که بیشتر از 100 تا 150 کلمه را در یک پاراگراف به کار نبرید.
3. از لحاظ ظاهری سطر اول پاراگراف در متنهای فارسی معمولاً کمی نسبت به آغاز سطرهای دیگر به سمت چپ تورفتگی دارد. این تورفتگی مانند سایر علامتهای سجاوندی متن مانند نقطه و ویرگول است و خواننده را از نظر دیداری متوجه میکند که یک پاراگراف و موضوع تمام گشته و یک پاراگراف و موضوعی جدید شروع شده است.
1. بخش پایانی مقاله علمی شما، «نتیجه» است. حاصل پژوهش بدون بیان ادله و شواهد در پایان مقاله در بخش نتیجه بیان میشود.
2. مقاله گزارش مستند و مستدل از تحقیق است که به تفصیل بیان میشود و در پایان آن میتوان نتایج تحقیق و پاسخ به سوال اصلی را بدون استدلال، استناد و ارجاع گزارش کرد.
1. اصول استناد و ارجاع علمی را کاملاً رعایت کنید. بهتر است حتی الامکان استناد شما فقط به مصادر و متون دست اول و معتبر باشد.
2. این
© طراحی شده توسط معاونت فناوری اطلاعات مرکز فقهی ائمه اطهار (ع)